Sala Doświadczania Świata

Otaczający nas świat jest mieszaniną bodźców zmysłowych: światła, zapachów, struktur i faktur, które można poznawać za pomocą zmysłów, tj. dotyku, wzroku, słuchu, węchu i smaku. Terapia w Sali Doświadczania Świata dobierana jest indywidualnie do potrzeb danego dziecka. W takiej Sali dziecko ma wolność wyboru bodźców, których w danym momencie najbardziej potrzebuje. Zajęcia w Sali Doświadczania Świata to przede wszystkim wszechstronna stymulacja układu nerwowego dziecka.

Cele zajęć

Polisensoryczna terapia metodą Snoezelen w Sali Doświadczania Świata pobudza rozmaite zmysły, powodując osiągnięcie u uczestników konkretnych efektów terapeutycznych.

Wzrok:

• zyskanie poczucia i świadomości światła,
  • ćwiczenie koncentracji na bodźcach wzrokowych,
  • rozwijanie spostrzegawczości wzrokowej i kierunkowości spostrzegania,
  • poprawa koordynacji wzrokowo-ruchowa,
  • usprawnianie analizy i syntezy wzrokowej,
  • poszerzanie doświadczeń wzrokowych oraz pamięci wzrokowej.

Słuch:

• ćwiczenie umiejętności koncentracji na bodźcach słuchowych,
  • poszerzanie zasobu doświadczeń słuchowych,
  • zmniejszanie lęku przed nowymi dźwiękami,
  • rozwijanie pamięci słuchowej,
  • stymulowanie koordynacji słuchowo-ruchowej, słuchowo-wzrokowej,
  • ćwiczenie umiejętności różnicowania dźwięków otoczenia i mowy.

Smak:

• rozwijanie percepcji smakowej,
  • nabywanie umiejętności rozróżniania smaków,
  • poszerzanie preferencji smakowych.

Dotyk:

• poszerzenie doświadczeń i rozwijanie zdolności postrzegania,
  • poprawa orientacji w schemacie własnego ciała,
  • ćwiczenie zdolności manipulacyjnych,
  • rozwijanie wrażliwości dotykowej,
  • rozwój aktywności ruchowej.

Węch:

• poszerzanie doświadczeń węchowych,
  • ćwiczenie zdolności kojarzenia zapachu z sytuacją, lokalizacji
  • zapachu,
  • budowanie wyobrażeń i wiedzy na temat otaczającego świata.

Stymulacja przedsionkowa:

• ćwiczenie odpowiedniego napięcia mięśniowego,
  • rozwijanie poczucia i świadomości ciała,
  • orientacji w schemacie ciała oraz orientacji w przestrzeni,
  • poprawianie koncentracji uwagi,
  • rozwijanie aktywności.

Dla kogo?

Zajęcia w Sali Doświadczania Świata przynoszą korzyści zarówno dla osób zdrowych, jak i z orzeczeniem o niepełnosprawności oraz z różnymi deficytami – szczególnie polecana jest dla dzieci i młodzieży z:

• upośledzeniem umysłowym,
  • mózgowym porażeniem dziecięcym,
  • autyzmem,
  • zespołem Downa,
  • chorobą psychiczną,
  • zaburzeniami mowy na tle nerwicowym.

Formy zajęć

Zajęcia w Sali Doświadczania Świata dzielą się na indywidualne i grupowe. Zajęcia odbywają się pod okiem doświadczonego terapeuty, którego rolą jest stworzenie odpowiednich warunków do stymulacji i relaksacji poprzez odpowiednią selekcję bodźców oddziałujących na dziecko. Nauczyciel lub terapeuta uważnie obserwuje zachowanie dziecka i pozostawia mu możliwość wyboru aktywności, jednocześnie dbając o jego komfort fizyczny i psychiczny oraz o bezpieczeństwo.

Wyposażenie Sali Doświadczania Świata Krok Po Kroku

Sala Doświadczania Świata Krok Po kroku jest specjalnie wyodrębnionym pomieszczeniem wyposażonym w specjalistyczny sprzęt, który ma za zadanie przenieść dziecko w „inny”, niezwykły świat: z tysiącem barw, rozmaitych dźwięków i zapachów. Wyposażenie Sali stanowią elementy stymulujące różnorodne zmysły, np.:

• wieża stereofoniczna z odtwarzaczem CD – odpowiednio dobrana muzyka stymuluje zmysł słuchu, odpręża, uspokaja, ale również zachęca dziecko do dalszej aktywności
  • palleto dźwiękowe jest kolejnym urządzeniem stymulującym słuch dziecka. Po naciśnięciu wybranego przycisku, dziecko uruchamia sekwencję dźwiękową
  • emiter zapachów– niewielkie urządzenie, do którego możemy wlać wybrane olejki zapachowe emituje wraz z parą wodną zapach, nawilża powietrze i jednocześnie zmienia kolory dodatkowo stymulując zmysł wzroku
  • urządzenie do robienia baniek mydlanych. Po włączeniu w zaledwie kilka sekund cała sala wypełniona jest tysiącem baniek, które skupiają wzrok dziecka oraz zachęcają do aktywności fizycznej: dotykania, łapania, zbijania.
  • łóżko wodne – leżąc na łóżku wodnym dziecko odczuwa całe swoje ciało, mięśnie stają się rozluźnione, dodatkowo poruszając materacem dostarczamy dziecku wrażeń ruchowych zbliżonych do pływania statkiem po morzu
  • laser – do wszechstronnej stymulacji zmysłu wzroku używamy lasera, który daje nam efekt nieba z poruszającymi się gwiazdami,
  • projektor przestrzenny z wymiennymi tarczami, który koncentruje wzrok i uwagę dziecka na zmieniających się sekwencjach barw i obrazów wyświetlanych na ścianie
  • kolumna wodna imitująca akwarium z pływającymi w środku rybkami i pęcherzykami powietrza. Dodatkowo kolumna zmienia kolory,
  • światłowody zmieniające kolor – cieniutkie plastikowe wiązki o długości ok. 2 metrów, które swobodnie zwisają z sufitu: dziecko może ich dotykać, chwytać za nie i oplatać się nimi
  • magiczna kula, która imituje efekt zamkniętych wewnątrz wyładowań elektrycznych z efektem świetlnym, uruchamiana za pomocą dotyku.

Zapisy

Zapisy na zajęcia w Sali Doświadczania Świata prowadzi Biuro Fundacji:

• ul. 3 Maja 14, Oława (za lodziarnią Zimny Drań)
  • tel. 501 127 401
  • fundacja@fundacjakrokpokroku.org.pl

Cennik

1. Terapia zintegrowana tj. 45 min terapii (SI, logopedia, fizjoterapia, psycholog) + 30 min zajęć w Sali Doświadczania Świata

CENA: 110 zł/75 min.

2. Terapia w Sali Doświadczania Świata

CENA: 80 zł/45 min.

3. Zajęcia grupowe – max 4 os.

CENA: 45 zł/os./45 min.

Zajęcia prowadzi Patrycja Gudzik. Zajęcia odbywają się w piątki:

• I grupa – godz. 13:00-13:45
  • II grupa – godz. 14:00-14:45

4. Mikropolaryzacja zintegrowana z zajęciami w Sali Doświadczania Świata

CENA: 100 zł/sesja

Zajęcia prowadzi Monika Jakubowska

Twoje zgody

Google Analytics

Google Analytics wykorzystuje własne pliki cookie głównie do raportowania interakcji użytkowników w Twojej witrynie. Pliki te służą do przechowywania informacji, które nie umożliwiają identyfikacji użytkownika. Przeglądarki internetowe nie współdzielą własnych plików cookie między różnymi domenami. Google Analytics rejestruje adresy IP użytkowników, by umożliwić właścicielom tych witryn zorientowanie się, z jakich części świata pochodzą osoby odwiedzające ich witrynę („geolokalizacja według IP”) oraz chronić bezpieczeństwo usługi. Google Analytics nie udostępnia swoim klientom rzeczywistych adresów IP. Poza tym metoda nazywana maskowaniem adresów IP zapewnia właścicielom witryn korzystającym z Google Analytics opcję polecenia, by system Google Analytics używał do geolokalizacji tylko części adresu IP, a nie jego całości. Warunki korzystania z Google Analytics, do których muszą stosować się wszyscy użytkownicy tej usługi, zabraniają przekazywania do Google Analytics informacji umożliwiających identyfikację osób.

_ga,_gat,_gid

Strona www